Sider

mandag 9. desember 2013

Historiefortelling Film (18 november)

I produktsjonen ble jeg lydmann, stående ansvarlig for lyd . Jeg var på en gruppe på tre personer, hvor Julianne hadde ansvar for kamera imens Lillian var regissør. Likevel må jeg innrømme at vi delte rollene rollene ganske fritt. Som lydmann burde det vært min oppgave å sørge for god lydkvalitet, med bruk av ekstern mikrofon. Hadde produktsonen gått etter planen ville jeg muligens ha fullført disse kriteriene tilfredstillende.

Jeg skrev manuset ned i manusprogrammet celtx, men alle i gruppen kom med mange innspill i hvor historien skulle gå.  Historien handler om en liten jente som blir kidnappet av en pedofil rektor. Planen var at jeg skulle spille rektoren som prøver lure den lille jenta (spilt av Lillian) med seg inn i en bil. På vei bort til bilen finner Lillian sin karakter ut hva han planlegger, og prøver å stikke av. Rektoren tar henne med seg ved makt, men blir slått ned av faren hennes. En litt "cop out ending", men ellers en ok historie. 

Vi kom fram til at vi trengte en barneskole for innspillingen. Der var det og barn for å skape atmosfære og litt realisme i filmen. Vi avtalte med rektoren å få låne klasserom etter skoledagen var slutt. Vi møtte og en lærer som ville la oss filme i klasserommet, etter skoletid men med frivillige elever. Desverre måtte de gå tilbake på dette, ettersom de kunne komme i problemer for å la barn bli filmet. Vi regnet med at det gikk fint om vi brukte vinkler til å filme på en måte som gjorde at barna ikke var identifiserbare, men det var ikke tilfellet. 

Produktsjonen mistet litt momentet etter det. Vi begynte å tvile på historien vår, og prøvde å skrive om eller komme med en helt ny ide. Etter min menig var dette ett feilgrep, ettersom vi kunne ha fortsatt med den orginale ideen uten å måtte skrive om for mye. Dagene gikk, og tidsfristen nærmet seg. Til slutt bestemte vi oss for en helt ny ide. Nå var historien at en dealer får en nerd til å ta narkotika, og å selge det videre til andre.

Nå planla vi ikke innspilling mer en ett par ti minutter før kameraene rullet. Vi valgte å skyte uten ekstern mikrofon. Jeg protosterte ikke, noe jeg skulle ha gjort og var ett stort feilgrep å la vær. Filmen ble grei nok for det den var. Ingen noen oscarnominasjon, men heller ikke stryk. All dialog var improvisert, skuespillerne var improvisert og hele filmen ble lagd på en time. Derfor føler jeg at vi ikke fortjener mer en 3+, og at det var en liten overraskelse at vi i det hele tatt fikk det. Men nokk om det.

I postproduksjon kanaliserte jeg lyden i begge spor, for det var bare lyd på venstre. Jeg skrudde den også ganske mye høyere en det orginalt var. Jeg la til stjernemønster helt svakt over scener hvor karakterene doper seg. Jeg la til få til ingen lydeffekter. Det var vanskelig å klippe, ettersom dialogen var en lang tagning med improvisasjon som ikke kunne igjentas. Likevell fikk jeg kortet samtalen litt ned med annet material.

Konklusjonen min er at det var en turbulent produksjon med for dårlig planlegging og igjenomføring. Men tross dette klarte vi likevell klart vi å skape ett ok produkt.




"Carte blanche"

Lærerne våre har gitt oss en julegave i form av nye sjangser. Det vil si at vi frem til onsdag har lov til å levere diverse prosjekter på ny, i tillegg til å skrive blogginnlegg til ny vurdering. Derfor vil jeg framover skrive blogginnlegg som kanskje kan virke tilfeldige, men som egentlig er innlegg jeg burde ha skrevne for lenge siden.


onsdag 4. desember 2013

Radioreportasje


Sist mandag fikk vi valget mellom å lage en TV-reportasje eller en Radioreportasje, og jeg valgte radio. Det betydde at jeg kunne jobbe alene uten å måtte ta hensyn til prosjektmedarbeidere eller kamerautstyr. Jeg bestemte meg for å lage en reportasje om ungdomsgudstjenester på Ålgård, som er en ny ting som skulle være litt "hipt og kult". Jeg ville og lage den for målgruppen ungdom, og med positiv vinkling. Igjenom facebook lærte jeg litt om menigheten og gudstjenestene, som kunne jeg bruke i intervjuene. Litt kunne jeg fra før av, ettersom jeg er bor på Ålgård og vet litt om lokalmiljøet. Du kan igrunn gjette deg til hva Ungdomsmenigheten har fokus på etter navnet. De driver også med en del konfirmantarbeid.

Jeg valgte lokal Ungdomspastor Joar Idsøe som intervjuobjekt, for jeg tenkte han hadde mest innsikt og ord å si om Gudstjenestene. Jeg avtalte med han over facebook å møte for intervju på onsdagen. Siden skolen mangler gode båndopptakere brukte jeg min egen Iphone 4 og tok opptak med den (og tok vekk bildene i postproduksjon). Dette førte og til at opptakene ikke hadde særlig god kavlitet, men en kunne i det minste høre hva som ble sagt. Pastoren var lett å snakke med, og svarte fyldig på alle spørsmålene.

For å få ungdomens synspunkt intevjuet jeg Stian Buland Lie og Anders Pettersen, begge 16 år. Stian sitter i styret til Ålgård Ungdomsmenighet, og er godt intregrert. Anders er med i menigheten også, men hadde ikke deltatt på noen av gudstjenestene. Dette var bra for reportasjens skyld, ettersom det skapte en smule motvekt. Det hadde vært ideelt om Anders sto helt utenfor menigheten, men på grunn av dårlig tid intervjuet jeg ham.

I redigeringen trengte jeg noe atmosfære-lyd fra gudstjenestene. Dette var litt problematisk siden jeg ikke hadde noen opptak fra selve gudstjenestene. Intervjuobjektene hadde opplyst meg om at et annerkjent lovsangsband hadde besøkt dem sist gudstjeneste. De spiller på den kristne ungdomsfestivalen "Impuls", så jeg tok ett sangopptak fra nettet som jeg la til i prosjektet. Jeg måtte kutte vekk en del av dialogen fra lydopptakene, men jeg mener at jeg klipte det på en måte som gjorde samtalene mer flytende og naturlige. Jeg tok også opp en voiceover for å tvinne en rød tråd mellom opptakene, og for å lage en intro. Utroen ble en morsom kommentar fra Anders, toppet med litt latter.

Budskapet er at Ungdommen trenger en plass å høre til, og at ungdomsgudstjenestene kan være en slik plass. Likevell er kanskje budskapet mistet i produktet. Likevell mener jeg at jeg har representert ungdomsgudstjenestene som en litt "hipp" plass å være, ment for dagens ungdom.



    Ungdomsgudstjenestenes logo, forkortet ugt